» » Зустріч із консулом Генерального консульства України в Нью-Йорку

Зустріч із консулом Генерального консульства України в Нью-Йорку

Дата: 29-04-2024, 12:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  У межах авторського проєкту завідувача кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксани Тулай «Дипломатія та міжнародне співробітництво» відбулася зустріч здобувачів освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із консулом Генерального консульства України в Нью-Йорку - Наталією Мусієнко.

У ході зустрічі обговорювалися особливості нормативно-правового регулювання консульської служби України та взаємозв’язки між основними викликами й пріоритетними завданнями, які перед нею стоять. Учасники детально ознайомилися із механізмом організації роботи консульських установ у сучасних умовах світового розвитку й актуальними консульськими питаннями.

Як зазначила запрошена спікерка, консульська служба України є спеціальним видом дипломатичної служби, основною метою діяльності якої є забезпечення прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном. До пріоритетних завдань консульської належать захист за кордоном прав та інтересів України, юридичних осіб і громадян України; сприяння розвиткові дружніх відносин України з іншими державами, розширенню економічних, торговельних, науково-технічних, гуманітарних, культурних, спортивних зв’язків і туризму; сприяння вихідцям з України та їх нащадкам у підтримці контактів з Україною.

«У сучасних умовах Генеральне консульство України в Нью-Йорку працює у посиленому режимі. Ми розглядаємо питання міжнародного усиновлення та захисту прав усиновлених дітей-громадян України, реєстрації актів цивільного стану, призначення допомоги при народженні дитини під час тимчасового перебування за кордоном, засвідчення документів, отримання статусу закордонного українця та багато інших. Серед актуальних питань – надання інформація стосовно дітей, тимчасово переміщених за кордон у зв’язку з вторгненням росії в Україну. Важливим напрямом нашої роботи є розвиток співробітництва між Україною та США», – зауважила Наталія Мусієнко. Також, за її словами, дуже важливо посилювати співпрацю у сфері культурної дипломатії.

Відрадно, що до зустрічі, яка відбувалася у змішаному форматі, долучилися близько 150 учасників.

З вітальними словами до присутніх звернулися проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Уляна Коруц і декан факультету судового та міжнародного права НУ «Одеська юридична академія» Богдан Фасій.

Серед учасників: здобувачі та викладачі Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Запоріжжя); здобувачі й викладачі факультету судового та міжнародного права, представники Острівця Прогресильності (координаторка Людмила Корнута) НУ «Одеська юридична академія»; здобувачі та викладачі зво «Університет Короля Данила» на чолі із проректором з розвитку людського капіталу, координатором Острівця Прогресильності Олександром Остроглядом; здобувачі та координатор Острівця Прогресильності КПІ ім. І. Сікорського Ліна Артеменко; здобувачі спеціальності «Міжнародні економічні відносини» й доцент кафедри міжнародних економічних відносин та европейської інтеграції, координатор Острівця Прогресильності Поліського національного університету Тетяна Усюк; здобувачі та доцент кафедри політологічних та культурологічних студій Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля Олена Карчевська; здобувачі й викладачі Національного університету біоресурсів і природокористування України; здобувачі освітньої програми «Міжнародна документація та інформація» і доцент кафедри документознавства та української мови факультету міжнародних комунікацій та підготовки іноземних громадян Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Марина Шленьова; здобувачі й викладачі Національної академії внутрішніх справ; здобувачі та доцент кафедри політології та міжнародних відносин ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» Олена Меженська.

Проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво» реалізується в межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина та Острівця Прогресильності Західноукраїнського національного університету.

Острівці Прогресильності – це проєкт-ініціатива ГО «Прогресильні», яка передбачає об'єднання зусиль задля сприяння покращенню якості навчання та викладання й знаходження гнучких та ефективних технологічних рішень для освітнього процесу.