Інформаційний центр Європейського Союзу

Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з ЄС підтримують ухвалення Верховною Радою нових законопроектів щодо попередження шкоди довкіллю

20 вересня 2016 р. за ініціативою Міністерства екології та природних ресурсів України та спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за підтримки проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» буде організовано круглий стіл з метою обговорення проектів Законів України «Про стратегічну екологічну оцінку» (СЕО) (реєстр. №3259) та «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД) (реєстр. №2009 а-д).

Більш ефективно попереджувати екологічні проблеми на стадії прийняття рішень, ніж усувати наслідки шкоди, завдані довкіллю. Використовуючи інструменти оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки, можна попередити помилки, виправлення яких коштує дорого для здоров’я людей та довкілля. Це стає можливим завдяки вчасному попередженню екологічно невдалих варіантів розвитку ситуацій на ранніх етапах. Відчувши на собі наслідки Чорнобильської катастрофи, Україна знає ціну таким помилкам.

«Як забезпечити майбутнє економічне зростання за умов захисту довкілля? Чи сприятимуть нові екологічні вимоги законопроектів економічному зростанню України?» - Ці питання будуть обговорювати під час круглого столу за участю високопосадовців. Його основною метою є підготовка законопроектів «Про стратегічну екологічну оцінку» (СЕО) (реєстр. №3259) та «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД) (реєстр. №2009 а-д) до другого читання у Верховній Раді.