Інформаційний центр Європейського Союзу

Коментар Президента Європейської Ради Дональда Туска після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком

Востаннє, коли ми зустрічалися у грудні, я пообіцяв, що Європа й надалі дотримуватиметься курсу з підтримки України, і того ж я попросив в України. Відтоді ми виконали наші зобов’язання.
 
Наразі тимчасово застосовано Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Це зробить внесок у покращення економіки України та зміцнення порядку денного її економічних реформ.

Учора було два роки від часу незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією. Я запевнив Порошенка, що наша політика невизнання залишатиметься у дії.

Ми надалі підтримуємо дипломатичні зусилля, направлені на дотримання Мінських угод. Водночас потрібні подальші рішучі зусилля. Наші економічні санкції проти Росії залишаються пов’язаними з повним дотриманням Мінських угод.

Також ми обговорили питання, що стосуються Надії Савченко, яку й досі незаконно утримують в Росії. Дозвольте у зв’язку із цим нагадати про заклик ЄС щодо її негайного звільнення – разом з Олегом Сенцовим та іншими незаконно затриманими українськими громадянами.
Порошенко, своєю чергою, виокремив зусилля для подолання чинних політичних труднощів усередині України. Я сподіваюся, що незабаром буде знайдено рішення, що дозволить продовжувати реформи, яких вимагає українське суспільство. Потрібно повністю виконати зобов’язання перед МВФ, і Євросоюз підтримує вас у ваших зусиллях із впровадження реформ.

Також я радий відзначити, що були здійснені подальші кроки щодо візової лібералізації. Після позитивного звіту Єврокомісії, оприлюдненому у грудні, Україна вдалася до ключових кроків із виконання решти зобов’язань. Я вірю, що незабаром стане можливим зробити наступні кроки у напрямі завершення цього процесу.