Інформаційний центр Європейського Союзу

ксперти ЄС: Україна стала на крок ближче до внутрішнього ринку ЄС

 25 вересня експерти ЄС офіційно представили «Блакитну настанову», посібник з торговельних правил ЄС для українських виробників. Україна стала першою з країн Східного партнерства, для якої цей документ було перекладено рідною мовою. Про вплив «Блакитної настанови» та нещодавніх реформ технічного регулювання на український бізнес йшлось на конференції «Блакитна настанова» ЄС і реформи технічного регулювання відкриють ринок ЄС для української продукції». Експерти звітують про значний прогрес України у прийнятті технічних регламентів ЄС. Для того, щоб розширити свою частку на європейському ринку, українські виробники мають подолати новий виклик - вивчити нові правила та адаптуватись до них.

Конференцію було організовано проектом ЄС «Програма секторальної підтримки з усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС» у співпраці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Київським національним торговельно-економічним університетом.
«За останні кілька років Україна досягла значних успіхів в адаптації технічного регулювання своєї продукції до стандартів ЄС. Ми створили всі передумови, щоб запустити нову систему технічного регулювання в Україні. Це розширить ринок ЄС для українських виробників, і водночас створить нові виклики для них. «Блакитна настанова» допоможе українським виробникам зорієнтуватися у технічних регламентах ЄС і вийти на європейські ринки», – каже Стефанос Іоакемідіс, керівник проекту.
«Блакитну Настанову» широко використовують на практиці виробники, імпортери та дистриб’ютори, що працюють в ЄС або постачають свою продукцію на європейський ринок. Також, «Блакитна настанова» – це детальний посібник для державних органів влади та органів із оцінки відповідності.
«Після ключових законодавчих змін українські виробники отримали великий потенціал торгівлі на ринку ЄС. Але для того, щоб використовувати його, виробникам важливо інвестувати в інновації та модернізацію виробничої інфраструктури», – пояснює Евангелос Вардакас, колишній керівник Генерального директорату Європейської Комісії з підприємництва та промисловості. Він був одним із засновників сучасних правил ЄС щодо продукції, які сприяли створенню внутрішнього ринку, і спростили регуляторне навантаження на бізнес. З подальшою інтеграцією до ЄС Україна приєднається до цієї нормативної системи, відомої як «Новий підхід».
Українську версію «Блакитної настанови» підготував проект у співпраці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Повна версія документу доступна за посиланням: http://bit.ly/1fldP7Y
Проект «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом» розпочато з метою надати підтримку українським органам державної влади у модернізації системи технічного регулювання нехарчової продукції України та її привести її у відповідність до європейської системи. Проект співпрацює з урядом України та відповідними установами, зокрема, Національним органом стандартизації, Національним агентством з акредитації України, а також органами оцінки відповідності для впровадження змін, покликаних відкрити ринок ЄС для української продукції. Детальна інформація доступна за посиланням: http://ukr.no-trade-barriers.com