Інформаційний центр Європейського Союзу

Реагуючи на дискусії, що точаться в медіа з приводу Закону про державну службу, Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський зробив таку заяву:

 Успіх і стійкість чинних реформ в Україні потребує всеосяжного реформування сфери державного управління з метою поліпшення дієвості та ефективності як державної служби, так і служби в органах місцевого самоуправління. 

Новий Закон України «Про державну службу» є ключовим для створення сприятливого середовища для реформ у системі державного управління. Його було розроблено урядом України і ухвалено у першому читанні Верховною Радою у квітні поточного року. 
Проект закону враховує міжнародний досвід і принципи державного управління, що їх застосовують у ЄС і у країнах Організації економічної співпраці і розвитку. Також цей проект пропонує ефективні рішення для розв’язання головних проблем, з якими наразі зіштовхнулася державна служба України; зокрема, за допомогою чіткого розмежування між політичною посадою і посадою державного службовця, введення відкритої процедури відбору, що ґрунтується на заслугах, на усі посади державної служби, а також закладання майбутніх рамок для справедливої і прозорої системи заробітної платні у сфері державної служби.
Я вважаю, що надійний план реалізації – включаючи розсудливий середньостроковий фінансовий прогноз задля введення нової системи заробітної платні у сфері державної служби і шляхи зменшення надлишкових функцій і надлишкової кількості співробітників сфери державного управління – є надважливим для того, аби реформа стала збалансованою та для того, аби створювати можливості для уряду привертати і винаймати найкращі таланти України.
Також ухвалення цього проекту закону є умовою у двосторонній програмі допомоги між Україною і ЄС, зокрема, що стосується Контракту на державну розбудову, Макрофінансової допомоги, а також можливих майбутніх програм допомоги щодо реформи державного управління.
Я очікую, що чинні дискусії щодо змін до цього проекту закону уможливлять необхідні роз’яснення і поліпшення з метою ухвалення запропонованого законодавства у найкоротші терміни. Це потрібно, аби Україна продовжувала чинний процес реформ з більш ефективною, деполітизованою, професійною і такою, що ґрунтується на заслугах, державною службою.