Інформаційний центр Європейського Союзу

Делегація ЄС підтвердила взяте на себе зобов’язання надавати підтримку при наборі кандидатів на посади до місцевих прокуратур

 21 вересня 2015 року Генеральна прокуратура України (ГПУ) та Представництво Європейського Союзу в Україні провели спільний прес-брифінг та оголосили другий етап конкурсного набору прокурорів до нових місцевих прокуратур. Починаючи з 26 вересня 2015 р. більше десяти тисяч кандидатів візьмуть участь у тестуванні загальних здібностей, яке проводитиметься в 5 регіональних центрах в Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпропетровську. ЄС надає необхідні кошти та експертну підтримку для організації процесу тестування за допомогою Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Відкриваючи спільний прес-брифінг, Голова Представництва ЄС в Україні Ян Тонбінський заявив: "Реформування органів прокуратури є однією із найбільш важливих правових реформ в Україні. Від рівня професійної підготовки новопризначених прокурорів залежатиме наскільки успішно Україна боротиметься із корупцією та організованою злочинністю. Саме тому Європейський союз надає власну матеріальну та експертну підтримку, щоб забезпечити прозорий та об’єктивний конкурсний відбір кандидатів на керівні посади у місцевих прокуратурах. Надзвичайно важливим є те, що відбір відкритий для професіоналів із поза системи,наприклад,юридичних експертів, які прагнуть внести свій вклад в процес реформування та перетворити прокуратуру в сучасну, високоефективну установу, що користуватиметься довірою у суспільстві".
Набір керівників місцевих відділів прокуратури є важливою частиною імплементації нового Закону України «Про прокуратуру», який вступив у силу 15 липня 2015 р. Уперше в історії української прокуратури нові кандидати будуть прийматися на роботу через відкриту процедуру. Відкритий конкурс складається з чотирьох етапів - тестів на професійні знання, загальні здібності, психометричних тестів та індивідуальних інтерв’ю. Тести на професійні знання вже завершені. Зараз розпочинається другій етап - тестування загальних здібностей. Усі тести для цього етапу були розроблені компанією Hay Group Ukraine згідно з контрактом, підписаним із Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
«Хочу висловити щиру вдячність Європейському Союзу за безпрецедентну підтримку прокуратури України на складному шляху реформування. Допомога в рамках проекту "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" відкритого конкурсу на зайняття посад у місцевих прокуратурах сприятиме належному проведенню відбору найкращих кандидатів», – заявив Віктор Шокін, Генеральний прокурор України.
«Створення незалежної, компетентної, відповідальної та ефективної прокуратури є одним з пріоритетних напрямів діяльності в рамках нещодавно прийнятої Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів в Україні на 2015-2020 рр. Ми маємо за честь допомагати прокуратурі України на всіх етапах добору прокурорів у нових місцевих прокуратурах» – прокоментував Лоїк Геран, Головний Експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
Додаткова інформація
Проект «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, надає допомогу в розробці загальної стратегії реформ сектору юстиції. Ця ініціатива триває з 2014р. до 2016р. та об’єднує більшість установ сфери юстиції України з метою впровадження загальної стратегію реформ. Стратегія впроваджується за допомогою механізму координації між установами сфери юстиції і буде реалізована шляхом гарантованого довгострокового фінансування з боку Уряду України. Загальний бюджет проекту – 8 млн євро. Проект впроваджується Консорціумом країн-членів Європейського Союзу під керівництвом французького консорціуму Justice Coopération Internationale.