Інформаційний центр Європейського Союзу

Результат тристоронніх переговорів щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною

 Спільні операційні висновки Європейської Комісії, Російської Федерації та України після тристоронніх переговорів щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, зокрема розділів про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. 

 

Єврокомісар з торгівлі Мальмстрьом, Міністр закордонних справ України Клімкін та Міністр економічного розвитку Російської Федерації Улюкаєв зустрілися сьогодні в Брюсселі на четвертому раунді переговорів щодо Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, зокрема розділів про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (УА/ГВЗВТ). Мета зустрічі полягала в тому, щоб знайти практичні відповіді на занепокоєння Російської Федерації щодо реалізації розділів про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі [між ЄС та Україною], чиє попереднє застосування почнеться 1 січня 2016 року. Це відбувається відповідно до спільної заяви від 12 вересня 2014 року та враховуючи декларацію від 12 лютого 2015 року на підтримку "Пакету заходів щодо реалізації Мінських угод". 


Враховуючи нинішні незадовільні тенденції в сфері торгівельних потоків, учасники знову підтвердили свою готовність досягти практичних домовленостей, які сприятимуть підтриманню відкритих економічних відносин задля уможливлення економічного зростання.


Під час переговорів учасники обмінялися думками щодо доповіді, підготовленої експертами після зустрічей на технічному рівні 7-8 червня та 4-5 липня 2015 року, щодо спільного розуміння практичного розв'язання занепокоєнь, висловлених Росією. 


Зважаючи на відмінності поглядів, учасники погодилися доручити експертам продовжити свою роботу на технічному рівні, аби до жовтня 2015 року виробити план практичних відповідей на занепокоєння, висловлені Росією щодо виконання положень про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі [між ЄС та Україною], як це відображено в спільних операційних висновках від 18 травня 2015 року


Учасники погодилися знову зустрітися у листопаді 2015 року, аби підбити підсумки роботи та уможливити досягнення взаємно прийнятних результатів не пізніше кінця року.