Інформаційний центр Європейського Союзу

Туск: майбутнє України є дзеркальним відображенням майбутнього ЄС

 Дональд Туск, президент Європейської Ради, виступив 3 вересня перед учасниками конференції послів Євросоюзу. У своєму виступі він торкнувся, серед іншого, питань стосунків з Україною та відповіді ЄС на кризу міграції з країн-сусідів. 

Візит Президента України Петра Порошенка до Брюсселя минулого тижня "був можливістю ще раз подивитися на конфлікт в Україні та на нашу відповідь на нього", - заявив Туск. "Ми вітаємо новий заклик поважати перемир'я, яке було запроваджене минулого вівторка, та дуже важливу угоду про зменшення боргу України". 
"Давайте сподіватися на належне виконання Мінської угоди, яка в останні кілька місяців була небезпечно близькою до нівелювання. Останні драматичні події в Києві тільки доводять, яким складним є процес", - заявив Туск. 
Президент Європейської Ради також висловився про відносини між ЄС, Україною та Росією. "Звісно, я радий, що ЄС зберіг свою єдність у питанні санкцій, накладених на Росію після незаконної анексії Криму. Шлях уперед полягає в подвоєнні наших зусиль щодо підтримки процесу реформ в Україні та у спротиві спробам дестабілізувати країну", - заявив він. 
"Ситуація в Україні є тестом на перевірку засадничих цінностей Європи в сусідніх країнах. Країни регіону спостерігають за тим, чи можуть інші порушувати їхні кордони, бо це має величезні наслідки для їхньої власної безпеки. Вони хочуть знати, чи у майбутньому пануватиме верховенство права або суміш сили та корупції, яку вони знали в минулому. Майбутнє України є дзеркальним відображенням майбутнього Європейського Союзу як глобального гравця", - заявив Туск. 
Говорячи про великі проблеми міграції, з якими зараз стикається ЄС, президент Євроради говорив про потребу "дотримуватися наших зобов'язань в рамках конвенції ООН про статус біженців", однак водночас ЄС "в цьому процесі не може жертвувати суспільним порядком". За словами Туска, він зараз працює з країною-головою ЄС та лідерами країн ЄС для побудови нового консенсусу щодо відповіді ЄС на збільшення кількості шукачів притулку. Він також звернув увагу на суперечності усередині ЄС: деякі країни "думають над тим, як зупинити хвилю міграції", тимчасом як інші сподіваються на більшу солідарність та пропонують обов'язкові квоти на прийняття шукачів притулку.