Інформаційний центр Європейського Союзу

ПРЕДСТАВНИЦТВО ЄС В УКРАЇНІ ОГОЛОШУЄ ВІДКРИТИЙ ТЕНДЕР НА ВИКОНАННЯ ПРОЕКТУ "ВИГОТОВЛЕННЯ СУВЕНІРНОЇ ПРОДУКЦІЇ ЄС ТА ПУБЛІКАЦІЙ"

З нагоди встановлення нового безпечного конфайнменту над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні, Віце-президент Європейської Комісії з Енергетичного Союзу Марош Шевчович, Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про розширення Йоганнес Ган, Європейський Комісар з міжнародної співпраці та розвитку Невен Міміца та Європейський Комісар із запобігання змінам клімату та енергетики Міґель Аріас Каньєте зробили таку заяву:

«Сьогодні – важливий етап на довгому шляху зусиль, до яких вдавалися Україна та міжнародна спільнота, аби знову зробити Чорнобильську АЕС безпечною для довкілля. Це й досі нагадує нам – 30 років з часу ядерної аварії, наслідки якої й досі відчуває на собі населення України, Білорусі та сусідніх країн, – що ядерна безпека є та залишається вкрай серйозним питанням, яке заслуговує на нашу безперервну міжнародну увагу та дії із запобігання будь-яким катастрофам у майбутньому.

Новий конфайнмент є продуктом безпрецедентних інженерно-технічних робіт, що фінансувалися Чорнобильським фондом «Укриття», управління яким здійснюється Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) від імені міжнародних донорів.

Європейський Союз є найбільшим донором цього фонду з виконаними наразі зобов’язаннями щодо проектів, що стосуються Чорнобиля, у розмірі майже 750 млн. євро. Наша робота також стосувалася соціально-економічних заходів, спрямованих на поліпшення умов життя перших жертв катастрофи 1986 року, які й досі страждають від значних наслідків дії радіоактивних речовин.

Європейський Союз відданий ідеї подальшого поліпшення ситуації з ядерною безпекою у всьому світі; ЄС продовжуватиме працювати з Україною, ЄБРР, країнами «Великої сімки» (G7) та іншими міжнародними донорами, аби гарантувати, що проекти у Чорнобилі та на інших ділянках, уражених катастрофою, вдало завершені».