Інформаційний центр Європейського Союзу

ЄС виділяє 10 мільйонів євро для очищення колишнього радянського заводу з переробки урану

З радянських часів Україна успадкувала велику кількість застарілих промислових об'єктів. Деякі з них досі забруднені радіоактивними відходами. Одним із таких об'єктів є Придніпровський хімічний завод, розташований в місті Кам'янське (Дніпропетровська область).

Колись, за радянських часів, Придніпровський хімічний завод був одним із найбільших заводів з переробки уранових руд. Однак після закриття заводу 1992 року його de facto залишили напризволяще. Утім, він й досі продовжує нести загрозу довкіллю та здоров'ю і життю тисяч місцевих мешканців. Від 2014 року Європейський Союз та українська влада спільно працювали для відновлення безпечності цього об'єкта та підготовки його виводу з експлуатації та очищення.

ЄС та українська влада запрошують журналістів, аби поінформувати їх про те, що вже було зроблено в колишньому Придніпровському хімічному заводі. Також журналістам розкажуть про те, що ще залишається здійснити, аби зробити об'єкт безпечним для місцевих мешканців та довкілля.


Деталі події:

ЩО? Візит до Придніпровського хімічного заводу; прес-конференція після візиту КОЛИ? 1 грудня 2016 року, 08:30-11.30 ДЕ? м. Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ), проспект Аношкіна, 179  

СПІКЕРИ: Представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України; Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко; Голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов; Голова міської ради Кам'янського Андрій Білоусов; Представники Європейської Комісії: керівник секції Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур; колишній голова підрозділу з безпеки атомної енергетики Європейської Комісії Адріаан ван дер Меер


З питань акредитації звертайтеся, будь ласка, до Антона Теретишника, Action Global Communications Ltd, Київ, вул. Малопідвальна, 21/8, офіс 28; телефон/факс: +38 044 279-55-66; електронна пошта: anton.t@actionprgroup.com. Європейська Комісія покриє транспортні витрати (залізничні квитки, послуги місцевого транспорту) для 15 журналістів.

Акредитацію відкрито до п'ятниці, 25 листопада, 14.00.

Контекст: Після Чорнобильської аварії ЄС започаткував програму з поліпшення безпеки атомної енергетики. Вона реалізувалася у рамках програми TACIS. Від 1991-го до 2006-го року в рамках цієї програми було виділено 1,3 мільярдів євро. Ці кошти пішли на програми з атомної безпеки та безпекових проектів; понад 560 мільйонів євро пішло на проекти технічної допомоги, що були здійснені в Україні. У 2007 році ЄС започаткував новий інструмент зі співпраці в сфері безпечності атомної енергетики (INSC), який згодом було поширено на країни з-поза меж ЄС. INSC виділив 524 мільйони євро на 2007-2013 роки та 225 мільйонів євро на 2014-2020 роки. Наразі Україні було виділено загалом понад 300 мільйонів євро.