Інформаційний центр Європейського Союзу

Саміт між Євросоюзом та Україною: ЄС та Україна посилюють енергетичне партнерство

Сьогодні Віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шевчович та Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підписали новий Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства між ЄС та Україною.

Мета Меморандуму – зміцнити енергетичну співпрацю між Євросоюзом та Україною.

Нова угода розширить співпрацю в усіх сферах, включаючи енергоефективність та відновлювану енергетику. Також вона націлена на створення більшої визначеності для інвесторів. До сьогоднішнього дня співпраця була зосереджена переважно на енергетичному секторі, ядерній безпеці, інфраструктурі та ринкових реформах.

Коментуючи підписання Меморандуму, Шевчович наголосив на такому: «Україна була давнім стратегічним енергетичним партнером ЄС. Навіть у нещодавні буремні часи вона залишалася надійною країною для транспортування російського газу до держав ЄС. Ми прагнемо зберегти Україну як важливу країну-транзитера на майбутнє. Україна повністю підтримує Енергетичний союз та хоче бути стратегічним партнером у його діяльності. Наразі саме час для поширення нашої енергетичної співпраці та залучення більшої кількості інвестицій в інші сфери енергетики, включаючи відновлювану енергетику та енергоефективність».

Своєю чергою, Єврокомісар з питань запобігання змінам клімату та енергетики Міґель Аріас Каньєте сказав про таке: «Підписання сьогодні Меморандуму про взаєморозуміння є визнанням вагомих реформ, які Україна провела у газовому секторі за останні два роки. Цілком зрозуміло, що потрібно продовжувати реформи та поширювати їх на усі інші сфери енергетичної галузі, аби громадяни України змогли повністю скористатися перевагами реформованого енергетичного сектору. Євросоюз запропонує свою повну підтримку у цьому процесі. Україна – наш найбільший партнер у рамках Енергетичного співтовариства; тому для нас украй важливо координувати наші політики та поділяти однакові правила для енергетичного ринку, включаючи ті, що стосуються екологічних і кліматичних цілей. У зв’язку з цим я вітаю ратифікацію Україною Паризької угоди».

Меморандум про взаєморозуміння замінює Меморандум про співпрацю у сфері енергетики, який ЄС та Україна підписали у 2005 році. У новому Меморандумі передбачена посилена співпраця щодо низки енергетичних питань – від енергетичної безпеки до повної ринкової інтеграції, від енергоефективності та декарбонізації економіки до співпраці в дослідницькій сфері. Початковий етап дії Меморандуму складає 10 років; він впроваджуватиметься за допомогою щорічних пріоритетних робочих планів.