Міжнародна конференція в рамках Польсько-українських днів права

 В рамках Польсько-українських днів права,  протягом 22-23 березня 2013 року відбулася міжнародна конференція «Конституція Республіки Польща та Конституція України – модельні вирішення  чи необхідність змін?». Організаторами заходу  виступили спільно факультет адміністрації та права Ягеллонського університету (м. Краків,Польща), Школа польського та європейського права Тернопільського національного економічного університету, Школа польського та європейського права Львівського національного університету ім.Івана Франка та факультет правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська Академія».

Міжнародна конференція відбулася в два етапи. Перша частина конференції проходила у стінах одного з найстаріших університетів Європи -  Ягеллонському Університеті (м. Краків, Польща), а друга – у приміщенні Конституційного Трибуналу Республіки Польща (м.Варшава).  

Делегацію ТНЕУ, яку очолив проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) професор Богдан Любомирович Луців, представляли викладачі ТНЕУ та студенти-слухачі Школи польського та європейського права. 

Урочисте відкриття конференції та робочі засідання першого конференційного дня відбулися у приміщенні найстарішого корпусу Ягеллонського Університету  - Collegium Maius, який закладений наприкінці 14 століття. 

З вітальним словом до учасників конференції звернулися  проректор з дидактичної роботи Ягеллонського університету, професор Анджей Манія, заступник декана факультету адміністрації та права, професор Єжи Пісулінські, завідувач кафедри кримінального права, омбудсман Польщі (2000-2006 р.р.), голова Конституційного суду Польщі (1993-1997 р.р.) професор Анджей Цоль, завідувач кафедри міжнародного приватного права, заступник голови Конституційного суду Польщі (2001-2006 р.р), професор Анджей Мончиньскі. Також до учасників конференції з привітанням звернувся консул України Республіці Польща пан Віталій Максименко та представники міжнародних делегацій – проректор ТНЕУ з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) професор Богдан Луців, декан факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська Академія» професор Андрій Мелешевич, завідувач кафедри європейського права Львівського національного університету ім.Івана Франка, професор Михайло Мікієвич, та завідувач кафедри конституційного права Львівського національного університету ім.Івана Франка, професор Павло Гураль. 

Після вітальної частини, перед учасниками конференції з  фаховими доповідями виступили професор Володимир Галаган (факультет правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська Академія»),  завідувач кафедри фінансово-економічної безпеки ТНЕУ, професор Володимир Мартинюк,  доцент кафедри публічного права Оксана Яремко (ТНЕУ), а також студенти-слухачі Шкіл польського та європейського права – Лідія Климків (юридичний факультет ТНЕУ) та Лілія Малярчук (юридичний факультет Львівського національного університету ім.Івана Франка.

Наступний день конференції був присвячений проблематиці вступу України  у Європейський Союз, а перш за все, питанням підписання Договору про асоціацію. Перед учасниками конференції виступив віце-міністр Міністерства закордонних справ Польщі, професор Мацей Шпунар. Після виступу відбулася дискусія щодо політичних, юридичних та економічних аспектів підписання Договору про асоціацію між ЄС та Україною у 2013 році.

Крім науково-практичної частини, для учасників конференції було організовано недільний екскурсійний тур за участю україномовного гіда, під час якої  вони мали нагоду проникнутися духом стародавнього Кракова, його історичним та культурним  надбанням, відвідати славетний Королівський палац на Вавелі. 

Завершальна частина  конференції відбулася у Конституційному Трибуналі Польщі (м. Варшава).  Українська  делегація ознайомилася з діяльністю Конституційного трибуналу, Великою та Малою залою судових засідань, бібліотекою Конституційного Трибуналу.  У ході робочої частини конференції свій виступ презентував заступник голови Конституційного суду Польщі, професор Станіслав Бєрнат, який згодом запросив всіх до обговорення проблематики  реформування конституційного права. Також з змістовними та цікавими доповідями виступили студенти – слухачі Шкіл польського та європейського права ТНЕУ  та Львівського національного університету ім.Івана Франка.

Важко переоцінити вагомість та своєчасність проведення даного заходу  перш за все з уваги на  проблематику піднятих питань, адже для нашої держави як ніколи важливими є здійснення якісних змін та перетворень, і рушійною силою цього процесу є генерація молодих професіоналів, яким не байдужа доля України як європейської, правової  держави, з толерантним та  високоосвіченим суспільством. Окрім досвіду здобутого під час конференційних засідань, це безперечно була чудова  нагода для культурного та інтелектуального збагачення, це нові цікаві знайомства та неповторні спогади, які залишаються назавжди.  

 

Фотозвіт

]